keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Pelottavia elokuvia

Näiden tarinoiden lukemisen jälkeen / lukemista ennen on hyvä virittäytyä tunnelmaan tai ns. laittaa lisää vettä myllyyn katsomalla aiheeseen liittyviä kauhuelokuvia.

Päätinpä siis tehdä playlistin keskiyön leffailtoihin.

Tärkeä huomautus: Jos et ole ennen kuullut jostakin leffasta, älä googleta mitään etukäteen. On hyvin ikävää jos joku spoilaa esimerkiksi loppuratkaisun sinulta ennen kuin olet nähnyt sen. Hanki vain se ja katso. Siten maksimoit elokuvaelämyksen tehon.

Suosittelen:

Blair Witch Project

Lokakuussa 1994 neljä dokumenttia kuvaamaan lähtenyttä opiskelijaa katosi metsään lähellä Marylandin Burkittsvilleä.

Vuosi sen jälkeen heidän videomateriaalinsa löytyi. Tämä elokuva on tuosta materiaalista tehty kooste.

Näen yhä painajaisia joissa herään tuosta metsästä, vaikka näin leffan viimeksi jo vuosia sitten.

Suosittelen lukaisemaan tämän läpi (ei mene kauaa, ja saat enemmän irti elokuvasta) ennen elokuvan katsomista, jotta saat jotain hajua siitä mistä on kyse:

http://www.blairwitch.com/mythology.html

Traileri:Quarantine

Itse paskoin tiiliä moneen otteeseen tätä katsoessani.

Traileri:Paranormal Activity

Pariskunta ostaa videokameran kuvatakseen lähinnä öisin sattuvia paranormaaleja ilmiöitä kodissaan. Jotkut ovat kuvailleet tätä "kaikkien aikojen pelottavimmaksi elokuvaksi"

Traileri 1:Traileri 2:Yleisön reaktiot:Suomalaisen yleisön reaktiot:Session 9

Jotkut ovat sanoneet tätä friikimmäksi kuin Paranormal Activityä. Itse en ole tätä nähnyt, joten en oikein osaa sanoa juuta enkä jaata.

Traileri:The Poughkeepsie Tapes

Tämä on pikemminkin friikki kuin pelottava, ja taitaapa olla kiellettykin useassa maassa. Leffassa on siis kyse sarjamurhaajan kuvaamista videoista, jotka poliisi löysi ja joista tämä elokuva sitten koostettiin. Löytyy myös pätkiä uutisista joissa tämän sarjamurhaajan tapausta käsiteltiin.

Tätä elokuvaa monet ovat myös suositelleet palautesähköpostiini, joten päätin sisällyttää sen tähän listaan. Jotakuta palautteen lähettäjää puistatti pätkässä erityisesti kyseisen sarjamurhaajan oudolla tavalla "viileät kasvot".

Traileri:Ehdotelkaa ihmeessä lisää vastaavia elokuvia, joissa pelotevaikutus ei perustu pelkästään halpoihin säikäytyskohtauksiin, vaan jotka jäävät kummittelemaan mieleen (ja uniin) pitkäksikin aikaa.

25 kommenttia:

 1. Mulholland Drive, varsinkin sen upea kahvilakohtaus:

  http://www.youtube.com/watch?v=7Pdd9VBSoag

  VastaaPoista
 2. Suosittelen, ettette katso tuota Quarantinea, katsokaa mieluummin alkuperäinen versio, eli REC (K-18). Se on paljon, paljon pelottavampi ja aidontuntuisempi. Hollywood meni ja raiskasi. :/ Mutta muutoin hyvä lista, kiitoksia!

  VastaaPoista
 3. Kannattaa katsoa tuon quaranteenin alkuperäisversio, espanjalainen [rec]. Onpi pelottavampi.

  VastaaPoista
 4. Nukahdin Session 9:n aikana. En todellakaan suosittele.

  VastaaPoista
 5. drag me to hell, paskoin tiiliä koko leffan ajan

  VastaaPoista
 6. Mitäs helvettiä tuo jenkkipaska quarantine tuolla tekee. Katsokaa tosiaan mielummin tuo [rec]. Itse suosittelen listaan Alkuperäistä Texas Chainsaw massacrea.

  VastaaPoista
 7. paranormal activity oli harvinaisen huono. En ymmärrä miten se on voinut saada niin hyvät arvostelut...

  VastaaPoista
 8. The Evil Dead, se toimii aina.

  VastaaPoista
 9. Paranormal Activity on tosi huono ! Koko leffa sisältää pelkkää lässytystä, muutaman minuutin kohokohdat ja sit se loppuukin.. En ymmärrä miten KUKAAN voi sanoa tuota vuoden pelottavimmaksi elokuvaksi :D:D

  VastaaPoista
 10. Jaa että toi Quarantine on joku REC:in raiskaus.. Meinasinki tänne kirjottaa et se REC kannattaa kattoa mut eiköhän se tullu jo kaikille selväks. :) Blairwitch on muuten tosi hyvä, suosittelen! Siitä vielä piti tänne kirjottaa et sellanen leffa ku "Uhka" kannattaa kattoa ja englanninkielinen nimi tais olla "Them" jos oikeen muistan.

  VastaaPoista
 11. Itse suosittelisin ranskalaista Sheitan -elokuvaa. Sitä katsoessa ei voi olla paskomatta tiiliä.

  http://www.youtube.com/watch?v=XJ75UJ_v7fM

  VastaaPoista
 12. Hhmmm... toi paranormal activity hirvitti. En kyl pystyis ite varmaan kattoo. Tai ehkäpä, mut kuiteki hirvittää.

  VastaaPoista
 13. Jep, suosittelen minäkin tuota REC:iä Quarantinen sijaan. Näyttelevät täydellisesti leffassa, toisinkuin amerikkalaiset pökkelöt.

  VastaaPoista
 14. katoin itse recin ja oli mun mielestä suoraan sanottuna paska. ärsytti etenkin se kuvaustapa, joo, tajuun että yritettiin luoda todentuntuinen meininki, mutta niin ärsyttävää ku kamera heiluu koko ajan! lisäks espanjankieli oli ärsyttävää eikä pelottanu tippaakaan. mutta kuitenki se on parempi ku toi ameriikan karanteeni.

  miks viljelet koko ajan "paskoin tiiliä? joku uus juttu vai sulle?

  VastaaPoista
 15. voin sanoa että tuo session 9 ja quarantine ovat täyttä paskaa, muita en ole nähnyt mutta kaveri sanoi että paranormal activity on suorastaan naurettava. En ole ite nähnyt quarantinen parempaa versiota [REC] mutta näiden mukaan se kannattaisi katsoa siis. :)

  VastaaPoista
 16. Session 9 oli mielestäni todella hyvä elokuva. Koko juoni sai minut lopuksi aivan käkkärälle.

  Suosittelen itsekkin [REC]:iä Quarantinen yli, sillä näyttelijät käyttäytyvät paljon "normaalimmin".

  VastaaPoista
 17. Olin juuri kirjoittamassa, että Quarantine on hollywoodlaimennos hienosta kauhuelokuvasta nimeltä [REC], mutta se taisi tulla jo tuossa useampaan kertaan.Tai no nythän minä sen kirjoitin :D

  Itse tykkäsin Paranormal Activitystä,2000-luvun BWP.

  VastaaPoista
 18. Katsoin eilen poikaystävän kanssa tuon Paranormal Activityn ja kyllä se aika pelottava oli, jopa poikaystäväni (sentään 24-vuotias raavas mies) pelkäsi siinä monessa kohtaa. Mutta se ei ole semmoinen kuin tyyliin joku The Grudge tai The Ring, mitkä ovat kaikinpuolin niin feikkejä ettei niissä jaksa pelätä, vaan se on semmonen tosi aidontuntuinen ja siinä tulee helposti fiilis että noin voi _oikeasti_ tapahtua. Todella hyvin tehty pariskunnan näkökulmasta ja näyttelijät olivat mun mielestä todella vakuuttavia. Eikä siinä mässäilty ollenkaan erikoistehosteilla tai millään muulla.

  VastaaPoista
 19. Hyviä nää kommentit että Paranormal activity on paska ja että "miten ihmeessä tota sanotaan hyväks". Mielipidekysymyksiä. Itse arvostin hyvin paljon kun olin siellä Suomen traileria varten kuvatussa näytöksessä.

  Mutta jos puhutaan ihan teknisestä puolesta niin Paranormal Activityn arvostus perustuu varmaan sen toteutuksen laatuun. Hyvin pienellä budjetilla ja vain muutamalla näyttelijällä on saatu aikaan teknisesti ja elokuvallisesti toimiva kokonaisuus, se sitten että pitääkö joku elokuvan juonesta on ihan tasan katsojan omasta mieltymyksestä kiinni.

  On tuolle nyt vähän kunniaa annettava, vertailukohteena Blair Witch Project joka maksoi n.60000 dollaria, kun taas Paranormal Activity vain n.15000. Jälkimmäinen myöskin kuvattiin kasaan viikossa ohjaajan omalla asunnolla.

  Tälläsiä nää mielipideasiat tuppaa olemaan.

  -X

  VastaaPoista
 20. Mietin tota Pughkeepsie Tapes elokuvaa, intternetin elokuvasivujen perusteella kyseinen elokuva on pseudodokumentti eli dokumentiksi naamioitu fiktioelokuva (esim. Blair Witch Project). Ainut ero näiden välillä on se, että vaikka BWP mainostettiin totena, elokuvan lopputeksteistä löytää sen aina niin tutun tekstin "All characters and events in this motion picture are fictional..." ja niin edespäin, mutta Poughkeepsie Tapesin lopussa ei kyseistä tekstiä ole.

  Suuri hämmennys.

  -X

  VastaaPoista
 21. Miten olisi The Poughkeepsie Tapes? Tässäkin blogissa on ko. leffaa hypetetty aiemmin... ;)

  VastaaPoista
 22. Blair witch project oli hyvä... komedia

  VastaaPoista
 23. jep, rec kannattaa katsoa.. ei se tosin omasta mielestäni kovin pelottava ollut, yleensä kauhuleffoissa vaan nauran :D mutta joillekin se voi olla aika pelottaa katsottavaa :))

  VastaaPoista
 24. Eraserhead - Ohj. David lynch 1977

  Pelkkää kuvaa vailla selitystä, mukava tehdas alue miljöö tuo lisäpotkun epämääräisille tapuhtumille

  Tetsuo 1(the ironman) ja tetsuo 2 (Body hammer)- ohj.shinya tsukamoto 1989 ja 1992

  Rautaa ,terästä ja betonia, musiikki kuulostaa kuin rautaa hakataan yhteen, kolisevaa, outoa.
  Elokuvissa ei ole dialogia paria lausetta enempää.

  VastaaPoista

 
-täsmähaku